Σχετικά με εμάς

Πώς το MIREIA θα διαμορφώσει την εκπαίδευση στην Ιατρική


Αυτή η Συμμαχία επιδιώκει να βελτιώσει την κατάρτιση φοιτητών ιατρικής και κατοίκων στον τομέα της ιατρικής και χειρουργικής εκπαίδευσης. Τα κλινικά ΑΕΙ (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) της κοινοπραξίας θα συμβάλουν στον καθορισμό των κλινικών απαιτήσεων και αναγκών του έργου, παρέχοντας το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό και εργαλείων που θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή ομάδων στόχων. Με τον ίδιο τρόπο, τα ΤΕΙ θα επωφεληθούν από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις γνώσεις που παράγονται από τα τεχνολογικά ΑΕΙ και εταιρείες στην κοινοπραξία, οι οποίες θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες. Εκτός από την εκμάθηση περιεχομένου που βασίζεται σε πραγματικές κλινικές περιπτώσεις, τα ΑΕΙ θα έχουν διαφορετικά εργαλεία για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν το δικό τους περιεχόμενο βάσει μοντέλου για ιατρική και χειρουργική κατάρτιση σε τεχνικές και μη τεχνικές δεξιότητες. Αυτό θα διευρύνει το φάσμα των λύσεων κατάρτισης που προσφέρονται από αυτά τα ιδρύματα, καθώς και θα προσεγγίσει έναν ευρύτερο αριθμό μαθητών. Τα ΙΤΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα όλα τα καινοτόμα εργαλεία για την ιατρική εκπαίδευση που αναπτύχθηκαν στο έργο. Αυτό θα τους επιτρέψει να προσφέρουν μια υψηλότερης ποιότητας διαμορφωτική υπηρεσία, πανταχού παρούσα, με βάση την τεχνολογία αιχμής και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών. Αυτό θα τα τοποθετήσει ως κέντρα αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ιατρική εκπαίδευση. Τα τεχνολογικά ΑΕΙ θα ενσωματώσουν επίσης τα εργαλεία για να εμπλουτίσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης μηχανικών τους. Αυτή η Συμμαχία θα δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων και εκπαιδευτικού περιεχομένου για ιατρική εκπαίδευση, το οποίο θα ενθαρρύνει τη ροή γνώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων κάνοντας χρήση στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες των εργαλείων που αναπτύχθηκαν σε αυτό το έργο.


Λίγες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του ζητήματος


Οι ανάγκες που εντοπίστηκαν σε αυτό το έργο βασίζονται κυρίως στην (1) εκτεταμένη εμπειρία των κλινικών συνεργατών που εργάζονται στην ιατρική και χειρουργική εκπαίδευση, (2) στην εμπειρία των τεχνικών εταίρων στην ιατρική τεχνολογία, (3) προηγούμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το S4Game, EASIER , MIS-SIM, FUSIMO, KTS, SurgTTT και MISTELA και (4) δημοσιεύθηκαν αποδεικτικά στοιχεία. Παραδοσιακά, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για ιατρική κατάρτιση βασίστηκε κυρίως στην ανάπτυξη πλατφορμών ηλεκτρονικής μάθησης για την εκμάθηση μη τεχνικών δεξιοτήτων και στην εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για την κατάρτιση τεχνικών δεξιοτήτων [1-3]. Η εισαγωγή φορητών συσκευών VR και AR έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και τη χειρουργική φροντίδα [4,5]. Η πρόσφατη εμφάνιση υβριδικής τεχνολογίας όπως η MR, η οποία συνδυάζει πολλά από τα οφέλη των VR και AR, καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση εκπαιδευτικού υλικού στο περιβάλλον του χρήστη με τη μορφή ολογραμμάτων και επιτρέπει την αλληλεπίδραση μαζί τους [6].


Θα ήταν επομένως σκόπιμο να αξιοποιηθεί το μεγάλο δυναμικό αυτών των τεχνολογιών XR για εκπαίδευση και κατάρτιση, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία και ανταλλαγή περιεχομένου. Καθ 'όλη την προηγούμενη εμπειρία μας, διαπιστώσαμε ότι ένα κρίσιμο πρόβλημα κατά την εφαρμογή αυτών των εκπαιδευτικών λύσεων είναι ότι προσφέρουν γενικά περιεχόμενο που είναι ελάχιστα διαδραστικό, δεν είναι πολύ εξατομικευμένο, μερικές φορές απομακρύνεται από την πραγματική κλινική εμπειρία [3] ή δεν είναι διαθέσιμο ως ένα OER για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα σε κλινική ή χειρουργική εκπαίδευση. Τα ανατομικά μοντέλα 3D μπορούν να είναι χρήσιμα για τη μείωση της καμπύλης μάθησης των φοιτητών ιατρικής και των κατοίκων, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από ανακατασκευές 3D με βάση πραγματικές περιπτώσεις προεγχειρητικών εικόνων, όπως μελέτες υπολογιστικής τομογραφίας (CT) και απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή χειρουργικά βίντεο [7 , 8].


Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης αυτής της διαδικασίας με αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για την εφαρμογή της στην ιατρική-χειρουργική εκπαίδευση.


Έχοντας αυτό κατά νου, αυτή η Συμμαχία προτείνει μια καινοτόμο μεθοδολογία που ενσωματώνει εργαλεία και οδηγίες για την ανάπτυξη περιεχομένου μάθησης για φοιτητές ιατρικής και κατοίκους που επιθυμούν να βελτιώσουν τις τεχνικές και / ή μη τεχνικές δεξιότητές τους. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν την οπτικοποίηση και την αλληλεπίδραση μέσω τεχνολογιών XR 3D ανατομικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν από προεγχειρητικές μελέτες ή μέσω ενός ημι-αυτόματου εργαλείου για τη δημιουργία ενδοσωματικών τρισδιάστατων ανατομικών μοντέλων. Τα ανατομικά μοντέλα, με και χωρίς παθολογίες, μπορούν να επεξεργαστούν για να εκτυπωθούν σε 3D σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει καθορίσει η κοινοπραξία. τύπος μεθόδου εκτύπωσης 3D, αυτά τα μοντέλα μπορούν να εφαρμοστούν ως εκπαιδευτικά μοντέλα στην ιατρική και χειρουργική ανατομία ή ως εκπαιδευτικό μοντέλο με ευρέως χρησιμοποιούμενους εκπαιδευτές λαπαροσκοπικών κουτιών. Επιπλέον, οι εκπαιδευτές και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα μπορούν να παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό από τις κλινικές εμπειρίες τους , όπως προεγχειρητικές μελέτες, τρισδιάστατα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από αυτές τις μελέτες και βίντεο της χειρουργικής l διαδικασίες που οι μαθητές θα μπορούν να συμβουλεύονται παντού. Επιπλέον, οι μέντορες θα έχουν ένα εργαλείο για τη δημιουργία εξατομικευμένων εικονικών περιβαλλόντων εκπαίδευσης για τεχνικές και μη τεχνικές δεξιότητες που κάνουν χρήση των τρισδιάστατων μοντέλων. Αυτά τα εικονικά σενάρια θα παρέχονται στους κατοίκους για να υποστηρίξουν την εκπαίδευσή τους στο MIS.

 

 

Βιβλιογραφικές αναφορές 1. Oropesa I et al. (2016) MISTELA: Εφαρμογή παιδαγωγικού μοντέλου για ηλεκτρονική μάθηση μη τεχνικών δεξιοτήτων MIS στην Ευρώπη Br J Surg 103 (S1): 6. 2. Sánchez-Peralta LF et al. (2010). Κατασκευή και εγκυρότητα προσώπου του προσομοιωτή λαπαροσκοπικής εικονικής πραγματικότητας SINERGIA. Int J Comput Assist Radiol Surg. Ιουλ; 5 (4): 307-15. 3. Nickel F et al. (2013). Η εικονική πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε μια πιλοτική μελέτη σχετικά με την εκπαίδευση πολλαπλών τρόπων λαπαροσκοπικής χειρουργικής. World J Surg 37 (5): 965-73. 4. Sutherland J et αϊ. (2019). Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε ιατρικές εικόνες και μοντέλα. Περιοδικό Ψηφιακής Απεικόνισης, 32 (1), 38-53. 5. Kowalewski KF et al. (2016) Ανάπτυξη και επικύρωση ενός συστήματος εκπαίδευσης που βασίζεται σε αισθητήρες και ειδικούς για λαπαροσκοπική χειρουργική: το iSurgeon. Surg Endosc. 31 (5): 2155-2165. 6. Sánchez-Margallo FM et al. (2018). Εφαρμογή τεχνολογίας μικτής πραγματικότητας για χειρουργική εκπαίδευση στην ουρολογία. 26ο διεθνές συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. 7. Yang T et αϊ. (2019) Επιπτώσεις της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης στην κατανόηση της χειρουργικής ανατομίας του ήπατος. Surg Endosc 33: 411–417. 8. Rethy Α et αϊ. (2018) Ανθρωπομορφικό ηπατικό φάντασμα με ροή για έρευνα και κατάρτιση ηπατικής θεραπείας με πολυτροπικές εικόνες. Int J Comput Assist Radiol Surg 13: 61-72. " 1. Oropesa I et al. (2016) MISTELA: Application of a pedagogical model for online learning of MIS nontechnical skills in Europe Br J Surg 103(S1):6. 2. Sánchez-Peralta LF et al. (2010). Construct and face validity of SINERGIA laparoscopic virtual reality simulator. Int J Comput Assist Radiol Surg. Jul;5(4):307-15. 3. Nickel F et al. (2013). Virtual reality does not meet expectations in a pilot study on multimodal laparoscopic surgery training. World J Surg 37(5):965-73. 4. Sutherland J et al. (2019). Applying Modern Virtual and Augmented Reality Technologies to Medical Images and Models. Journal of Digital Imaging, 32(1), 38–53. 5. Kowalewski KF et al. (2016) Development and validation of a sensor- and expert model-based training system for laparoscopic surgery: the iSurgeon. Surg Endosc. 31(5):2155-2165. 6. Sánchez-Margallo FM et al. (2018). Application of mixed reality technology for surgical training in urology. 26th international European Association of Endoscopic Surgery congress. 7. Yang T et al. (2019) Impact of 3D printing technology on the comprehension of surgical liver anatomy. Surg Endosc 33:411–417. 8. Rethy A et al. (2018) Anthropomorphic liver phantom with flow for multimodal image-guided liver therapy research and training. Int J Comput Assist Radiol Surg 13:61–72.


Οι στόχοι μας

Αυτή η Συμμαχία θα παρέχει μια καινοτόμο μεθοδολογία που θα περιλαμβάνει εργαλεία και οδηγίες για την υποστήριξη των πρώτων σταδίων της ιατρικής και χειρουργικής εκπαίδευσης μέσω μαθησιακού περιεχομένου και προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών περιβαλλόντων που βασίζονται σε συναρπαστικές τεχνολογίες οπτικοποίησης XR και τεχνολογίες 3D εκτύπωσης. Για το σκοπό αυτό, θα επιδιωχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:

 

Οδηγίες

Για τον καθορισμό κοινών οδηγιών για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων βάσει πραγματικών κλινικών περιπτώσεων και της εμπειρίας κλινικών γιατρών, όπως τρισδιάστατα ανατομικά μοντέλα (με και χωρίς παθολογίες) με βάση προεγχειρητικές μελέτες, ενδοεγχειρητικά 3D ανατομικά μοντέλα και εικονικά σενάρια για εκπαίδευση MIS

Δημιουργία αυτοματοποιημένων μοντέλων

Να αναπτυχθεί ένα εργαλείο για την ημιαυτόματη δημιουργία προσαρμοσμένων ενδοεγχειρητικών τρισδιάστατων μοντέλων για εκπαίδευση στην ιατρική και χειρουργική ανατομία Αυτή η καινοτόμος λύση θα επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ενδο-λειτουργικά 3D ανατομικά μοντέλα διαισθητικά και ημι-αυτόματα, μέσω μιας ενδοσκοπικής κάμερας, για μελλοντική χρήση ως εκπαιδευτικό υλικό. Θα παρέχεται αποθετήριο περιεχομένου για αποθήκευση, διαχείριση και κοινή χρήση μοντέλων

Εργαλεία συγγραφής

Για την εφαρμογή ή / και την ενσωμάτωση ενός συνόλου εργαλείων συγγραφής για τη δημιουργία μαθησιακού περιεχομένου για ιατρικά και χειρουργική εκπαίδευση χρησιμοποιώντας συναρπαστική τεχνολογία XR. Οι μέντορες θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να κάνουν χρήση ιατρικών μελετών απεικόνισης, τρισδιάστατων ανατομικών μοντέλων και χειρουργικών βίντεο για να παρέχουν περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών ιατρικής

 

 

 

 

 

3D μεθοδολογία εκτύπωσης

Για τον καθορισμό μεθοδολογικών οδηγιών για τρισδιάστατη εκτύπωση ανατομικών μοντέλων για χρήση τους ως εκπαιδευτικά μοντέλα σε ιατρική και χειρουργική ανατομία ή σε λαπαροσκοπικούς εκπαιδευτές κουτιών ως φυσικά μοντέλα για την εκπαίδευση τεχνικών δεξιοτήτων.

xr μεθοδολογικές οδηγίες

Για τον καθορισμό μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη περιεχομένου μάθησης για εφαρμογές XR για τη μάθηση και την κατάρτιση τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων.

χαρτοφυλάκιο μαθησιακού περιεχομένου

Να αναπτυχθεί, με βάση περιπτωσιολογικές μελέτες ενδιαφέροντος (ιατρική ανατομία, λαπαροσκόπηση και ευέλικτη ενδοσκόπηση), ένα χαρτοφυλάκιο παραδειγματικών μαθησιακών περιεχομένων σε διαφορετικά περιβάλλοντα (box trainers / VR προσομοιωτές / συναρπαστικά περιβάλλοντα κ.λπ.) χρησιμοποιώντας 3D μοντέλα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έργο.

Επικύρωση εργαλείων

Για την επικύρωση των εργαλείων και του περιεχομένου μάθησης που αναπτύχθηκε στο έργο με τελικούς χρήστες απο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με τρεις περιπτώσεις χρήσης (ανατομία, λαπαροσκόπηση και ευέλικτη ενδοσκόπηση).